Comisia Europeană a publicat Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei 2020

Comisia Europeană a publicat Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei pentru anul 2020 (Counterfeit and Piracy Watch List 2020) pentru a face publice site-urile web, platformele de comerț electronic, farmaciile online și piețele fizice din statele terțe ale Uniunii Europene (UE) despre care se raportează că facilitează, comercializează sau beneficiază de comerțul cu produse contrafăcute sau piratate.

Principalele obiective ale acestei publicații sunt, pe de o parte, să încurajeze operatorii și intermediarii acestor piețe să se abțină de la participarea la comerțul care încalcă drepturile de proprietate intelectuală și, pe de altă parte, să sensibilizeze cetățenii UE cu privire la riscul achiziționării de bunuri contrafăcute și piratate de pe respectivele piețe/platforme digitale.

Lista își propune să încurajeze administratorii acestor piețe și platforme digitale, precum și autoritățile locale și centrale să ia măsuri pentru a combate încălcările drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor din UE.

Lista a fost realizată în cooperare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Europol, datele fiind obținute în urma unui proces de consultare publică. Peste 70 de titulari de mărci, deținători ai drepturilor de autor și alte organizații au raportat activitățile ilicite pe mai multe piețe din întreaga lume. Este pentru a doua oară când Comisia Europeană publică Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei, prima publicație fiind realizată în anul 2018.

În această publicație se regăsesc așa site-uri de comerț și download ilegal, precum Music-bazaar.com și Rutracker.org, sau platforme de comercializare a medicamentelor, precum EVA Pharmacy și PharmCash. De asemenea, sunt prezente și piețe reale, precum Silk Market din Beijing sau 7th km Market din Odessa. Republica Moldova nu se regăsește în această listă.

Încălcările drepturilor proprietății intelectuale sunt un flagel pentru economia europeană, scăzând investițiile și veniturile private și publice și ducând la pierderea locurilor de muncă în industriile creative și inovatoare. Legătura dintre contrafacere și criminalitatea organizată reprezintă o amenințare majoră pentru societate. Această Listă de supraveghere a contrafacerii și pirateriei face parte din efortul autorităților din statele UE de a se asigura că, companiile europene pot opera în condiții echitabile de concurență atunci când fac tranzacții în afara granițelor UE și că, consumatorii europeni sunt în siguranță.

În 2016, în Uniunea Europeană valoarea produselor contrafăcute și piratate importate în UE a fost estimată la aproximativ 6,8% din totalul importurilor, ceea ce reprezenta cca 121 miliarde de euro (în creștere față de un raport similar efectuat în 2013 ce estima valoarea la 5% sau cca 85 miliarde de euro).

Astfel, contrafacerea și pirateria reprezintă un fenomen tot mai periculos atât în viață reală, cât și în mediul digital. Acest fenomen  duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă anual și reprezintă o amenințare pentru economiile țărilor și chiar sănătatea oamenilor. De la DVD-uri și CD-uri, șampon, medicamente și echipamente electrice, orice produs, din orice industrie, este vulnerabil.

Lista de supraveghere a contrafacerii și pirateriei poate fi consultată aici: https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/december/tradoc_159183.pdf.