Asigurarea respectării drepturilor de PI în UE: un raport comun al Comisiei Europene și EUIPO

În 2021, numărul și valoarea mărfurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală (DPI) reținute la frontiera Uniunii Europene de către autoritățile vamale au fost mai mari decât în ​​2020. În timp ce valoarea acestora a crescut cu doar 4% față de anul precedent, numărul de articole reținute la frontiera UE în 2021 a crescut cu 56%.

În ceea ce privește reținerile pe piața internă, în 2021, poliția și autoritățile de supraveghere a pieței au oprit mai multe mărfuri contrafăcute decât în ​​2020 (o creștere de peste 16 %). Valoarea acestor mărfuri a scăzut, însă, din cauza procentului mai mare de articole reținute aparținând unor categorii de produse mai ieftine.

Acestea sunt cifrele furnizate de autoritățile de poliție, vamale și de supraveghere a pieței în 2021 și publicate pe 16 decembrie 2022 de Direcția Generală Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) într-un document comun privind „Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în UE: rezultate la frontieră și pe piața internă a UE în 2021”. Broșura anuală comună prezintă rezultatele anuale pentru asigurarea respectării DPI de către agențiile UE în aplicare la frontiera UE și, respectiv, pe piața internă a Uniunii Europene.  

Această ediție include o comparație între estimările de bunuri care încalcă DPI și reținerea acelorași bunuri la frontiera UE. Deși acele estimări și date privind reținerile au fost adunate de mulți ani în rapoarte separate, aceasta este prima dată când datele au fost publicate împreună într-o singură publicație.

În UE, în ansamblu, numărul de articole reținute în 2021 a crescut cu aproape 31 % față de 2020, dar a avut o valoare de peste 1,9 miliarde EUR - puțin mai puțin decât în ​​2020. Materialele de ambalare au fost principala subcategorie identificată, în ceea ce privește numărul de articole reținute, urmate de țigări și etichete, etichete și autocolante. Din punct de vedere al valorii estimate, vestimentația a fost în top, urmată de ceasuri și aparate audio/video.

Ca și în anii precedenți, China rămâne principala țară de origine pentru majoritatea mărfurilor contrafăcute care au intrat în UE în 2021, urmată de Turcia (din care cea mai reținută categorie a fost îmbrăcămintea) și Hong Kong, China (din care cea mai reținută categorie a fost etichete și autocolante). În 2021, care a fost al doilea an de pandemie de COVID 19, transportul poștal, curier rapid și aerian a rămas cel mai important mijloc de transport în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate.

Acest document comun își propune să ofere informații utile pentru a sprijini analiza încălcării DPI în UE și dezvoltarea de contramăsuri adecvate de către autoritățile relevante de aplicare a legii, deoarece cifrele permit o mai bună înțelegere a sferei și amplorii problemei. La o scară mai largă, ar trebui să furnizeze factorilor de decizie din UE date pentru dezvoltarea priorităților și politicilor bazate pe dovezi.

Pentru mai multe informații despre acest subiect accesați următorul link: https://bit.ly/3jbJgYU.