A fost lansat Raportul privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală pe piața internă în UE

Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală a lansat Raportul privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală pe piața internă: rezultatul confiscărilor în statele membre ale UE pentru anul 2019.

Raportul a fost elaborat în urma analizei datelor din 2019 privind reținerile pe piețele naționale ale UE,  raportate de către statele membre. De asemenea, raportul conține pentru comparație și datele din 2018, furnizând astfel autorităților responsabile de domeniu și persoanelor interesate informații utile în sprijinul analizei încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală în UE.

Conform cifrelor raportate de poliție, autoritățile vamale și cele de supraveghere a pieței interne a UE, numărul anual de produse care încalcă drepturile de proprietate intelectuală raportate ca reținute în 2019 (40 de milioane) a scăzut față de 2018 (70 de milioane).

În pofida reducerii semnificative a numărului de produse reținute, valoarea estimată a produselor raportate ca fiind reținute pe piața internă a UE a rămas aproape neschimbată în 2019 comparativ cu 2018.

Dintre primele patru subcategorii de produse identificate, accesoriile pentru îmbrăcăminte ocupă primul loc atât în ​​ceea ce privește numărul de articole raportate ca reținute în UE, cât și în ceea ce privește valoarea estimată a acestora.

Pentru mai multe detalii raportul poate fi accesat aici.

În paralel, Comisia Europeană a publicat Raportul anual privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale ale UE în anul 2019.

Raportul dat scoate în evidență reținerile vamale ale produselor suspectate de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. În 2019,  valoarea produselor reținute au depășit suma de 760 milioane de Euro, reprezentând o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului 2018.

În ansamblu, în 2019 autoritățile vamale ale statelor membre au efectuat peste 90.000 de rețineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, acestea constând din aproape 41 de milioane de produse individuale.               

Top 3 produse contrafăcute reținute de către autoritățile vamale, din punct de vedere a valorii:

1. Ceasuri – 21 %

2. Haine – 20%

3. Genți și portofele – 10 %

Top 3 produse contrafăcute reținute de către autoritățile vamale, din punct de vedere al numărului de articole:

1. Țigări – 21%

2. Materiale de ambalare – 13%

3. Jucării – 9 %

Top 3 țări care au fost sursele mărfurilor contrafăcute reținute de către autoritățile vamale în 2019, din punct de vedere a valorii produselor reținute:

1. China – 56,10%

2. Hong Kong, China – 24,01%

3. Turcia – 5,85%

Top 3 țări care au fost sursele mărfurilor contrafăcute reținute de către autoritățile vamale în 2019, din punct de vedere a numărului produselor reținute:

1. China – 32,93%

2. Pakistan – 27,18%

3. Republica Moldova – 12,94%

Raportul poate fi accesat aici.